Utvidelsen er i gang: Rettssenteret starter opp i Halden
Torsdag 27. januar blir en merkedag. Da etablerer Rettssenteret seg i Halden – den første kommunen utenfor Oslo. Nå er det bare 355 kommuner igjen.
– Nå er vi i gang med å med å spre oss utover i kommune-Norge. Vi skalerer opp. Dette er en merkedag, sier daglig leder i Rettssenteret Cathrine Moksness.
Hele ideen bak etableringen av Rettssenteret i Oslo 2021 var å være til stede i alle landets kommuner, samt å lage en helt egen digital rettshjelpsløsning. Nå blir begge deler virkelighet.
Rettssenterets etablering i Halden skjer i samarbeid med Halden kommunen. Konseptet er ifølge Moksness både enkelt og særdeles kostnadseffektivt.
– Halden kommune har stilt et rom på biblioteket til vår disposisjon. Så har vi knyttet til oss Ann-Charlott Kindblad, som vår kvinne i Halden.
Å få Ann-Charlott Kindblad med på laget «er et skikkelig skup», mener Moksness. Kindblad jobber til daglig som leder av «Ung Arena» i regi av Nav Halden, og er svært godt kjent – og likt – i Haldens ungdomsmiljøer.
– Det er ingen voksne som kjenner ungdommen i Halden like godt som Ann-Charlott. Hun vet hvem som sliter og hvilke problemer ungdommene baler med. Som vår rettshjelpsformidler i Halden, vil hun være en ungdommene stoler på og oppsøker. Dessuten kjenner hun miljøene så godt at hun selv kan være aktiv med å kontakte ungdommer som trenger hjelp, forteller Cathrine Moksness.
– Da jeg leste om Rettssenteret i Halden Arbeiderblad synes jeg det hørtes veldig bra ut med rettshjelp til barn og unge. Jeg tenkte umiddelbart at dette er veldig bra for Ung Arena å samarbeide med, og kjente at jeg gjerne ville være Rettssenterets kontaktperson i Halden, sier Kindblad selv.
Bortsett fra et rom på biblioteket og litt av Ann-Charlott Kindblad sin tid, så koster ikke Rettssenterets virksomhet i Halden kommunen fem flate øre. OK, i etableringsfasen har Hilde Marie Wold i kommuneadministrasjonen ifølge Moksness «vært til uvurderlig hjelp», men noen ekstra kostander – det verste begrepet kommunepolitikere i hele landet vet om – blir det ikke av at Rettssenteret etablerer seg.
Lokal entusiasme
Men «kostnadseffektivt» er ikke den eneste årsaken til at lovordene om Rettssenterets ankomst til byen sitter løst, både hos politikere og i fagmiljøene i Halden.
– Jeg er veldig takknemlig for det initiativet som er tatt fra Rettssenteret sin side, og at de ønsker å gi dette tilbudet i Halden, sier byens ordfører, Fredrik Holm.
– Med Rettsenteret fyller vi prinsipper og politiske moteord som «forebygging» med konkret innhold. Det er summen av slike initiativer som er med på å bygge det flotte lokalsamfunnet vårt. For alle, uansett hvem du er, sier ordføreren.
Kommuneadvokaten i Halden er opptatt av at tilbudet er rettet mot barn og unge, og synes Rettssenteret er et flott tilskudd til byen.
– Tilgjengelig rettshjelp er et viktig bidrag til økt rettssikkerhet og «likhet for loven» for barn og utsatte unge. Det kan bidra til å sikre barnas rett til å bli hørt, til å medvirke, og til å gjøre gjeldende sine rettigheter. Grunntanken fra Rettsenteret med at førstelinjetjenesten er gratis, og at rettshjelpen skal være lett tilgjengelig, vil kunne løse mange saker som ellers ikke vil bli løst, og da på et lavest mulig behandlingsnivå, sier kommuneadvokat Anne-Beate Olaussen.
Også fra byens advokatstand vanker det gode ord:
– Rettssenterets oppstart i Halden vekker interesse blant byens advokater. For egen del synes jeg det er veldig spennende at Rettssenteret satser på å gi rettshjelp til barn, unge og unge voksne, uavhengig om saken faller inn under rettshjelploven eller ikke, sier advokat Tom Schjelderup Mathisen.
Mathisen har jobbet med juss relatert til barn i over 20 år og mener at det helt klart er et udekket behov for rettshjelp blant denne gruppen.
– Problemet er at de nok i liten grad er klar over sine rettigheter eller har ressurser til å fremme sin rett. Motparten er ofte offentlige institusjoner med betydelig makt og kompetanse, og selv om Grunnloven pålegger alle offentlige avgjørelser som omhandler barn å ivareta hensynet til barnets beste, følges dette dessverre ikke alltid opp, sier Halden-advokaten, som selv jobber som frivillig ved Rettssenteret.
– Ved å oppsøke barn og unge på ulike arenaer og sosiale plattformer har man mulighet til å nå barn og unge der de oppholder seg. Jeg tror blant annet det er et stort behov for rettshjelp for barn og unge som er under det offentliges omsorg, noe dessverre forskning med all tydelighet viser. Jeg ser frem mot å følge prosjektet fremover, sier Tom Schjelderup Mathisen.
Ny digital rettshjelpsløsning
I tillegg til oppstarten i Halden, går også startskuddet for Rettssenterets digitale rettshjelpsløsning denne uken. Rettssenteret samarbeider blant annet med Microsoft, AvantIT, Neue Design Studio og Pilar kommunikasjon for å utvikle en digital løsning.
Gjennom en enkel og brukervennlig løsning, skal brukerne kunne få svar på spørsmål online og anonymt om de ønsker det. Man kan søke seg fram til svar eller informasjon på flere rettsområder. Man skal guides videre «i systemet», gis tips og kontaktinformasjon til relevante instanser. Og man skal kunne stille spørsmål til våre jurister og få kompetente svar raskt. Kanskje trengs det et møte med en jurist for å komme videre? Da tilbyr Rettssenteret det.
– En digital rettshjelpsløsning der brukeren kan velge å være anonym, vil senke terskelen for å søke hjelp, sier Cathrine Moksness, som forteller at den digitale rettshjelperen er et resultat av ungdommens egne tilbakemeldinger.
– Vi har rett og slett spurt ungdommen om hva de selv skulle ønske var tilgjengelig hvis de trengte juridisk hjelp. Og alle sier at ville ha mulighet til å kunne snakke med en «i nærheten». Men i tillegg sa nesten alle at de også kunne tenkt seg en nettløsning, der de selv kunne finne svar og stille spørsmål – gjerne anonymt. Så, vi tar dem på ordet, og lanserer nå en helt ny digital rettshjelper, forteller hun.
Også den «gammeldagse» telefonløsningen er etterspurt, slik Rettssenteret opplever det. De vil derfor også opprette en nasjonal telefonlinje for rettshjelp, der utsatte og sårbare, særlig barn og unge, samt eldre, kan ta kontakt. Planen er at telefonlinjen på sikt skal være betjent hver dag, på dag- og kveldstid.
Den hybride modellen
– Den digitale rettshjelpsløsningen er en del av Rettssenteret unike modell, forteller Cathrine Moksness.
Rettssenterets modell er hybrid – det betyr at det tilbys rettshjelp både lokalt ute i kommunene og bydelene, og digitalt, gjennom en digital rettshjelpsløsning.
– Rettssenteret vil være stedet der alle kan henvende seg og få råd og veiledning raskt. Enten så hjelper vi der og da, eller så sendes vedkommende til noen som kan ta saken videre, sier Moksness.
Les mer om Rettssenteret modell her.
Kort fortalt handler «modellen» om følgende:
Rettssenterets førstelinje møter du lokalt eller digitalt. Den skal være et lavterskeltilbud med gratis, kortvarig juridisk rådgivning – en diagnostiserings- og sorteringsfunksjon for brukerne. Problemer som ikke kan løses ved rettshjelp skal raskt kanaliseres til andre typer tilbud.
Når et problem er sortert og identifisert i førstelinjen, blir neste steg i saksgangen vurdert. Noen saker kan løses der og da. Kan de ikke det, sendes de videre til Rettssenterets andrelinjetjeneste. Den består av ansatte og profesjonelle frivillige – alle med formell juridisk kompetanse – det være seg praktiserende eller pensjonerte advokater og erfarne jurister, som ønsker å bidra med sin kompetanse. Også frivillige jusstudenter bidrar her, men da alltid i tospann med en erfaren jurist/advokat.
I Rettssenterets andrelinje blir saken tatt videre – for eksempel ved hjelp til å besvare brev og imøtegå krav, bistand i møte med det offentlige eller politiet. Rettssenterets mål er å løse flest mulig saker på lavest mulig konfliktnivå. Rettssenteret kan også tilby utenrettslig mekling gjennom medarbeidere som er sertifiserte meklere.
Rettssenteret samarbeider med advokater som kan påta seg å føre saker for retten uten å ta seg betalt (pro bono) dersom det ikke er noen vei utenom rettsapparatet. Rettssenteret samarbeider med blant annet med Advokatfirmaet Haavind og LO-advokatene.
Velkommen Halden!
Ungdommen i Halden vil raskt bli bedre kjent med Rettssenteret. I løpet av våren vil senterets frivillige holde en serie foredrag ved byens ungdoms- og videregående skoler. Et tema vil være hvilke rettigheter barn og unge har, mens et annet vil være hvilke regler som gjelder for bildedeling.
Torsdag 27. februar møter du Rettssenteret på biblioteket i Halden – både lokalt og digitalt. Der kan du bli bedre kjent med Cathrine Moksness, som selv er haldenser. Du vil også treffe jusstudenten som skal ha et spesielt øye til Halden, nemlig snart ferdigutdannet jurist Dorthe Nordgård – som også kommer fra Halden.
Og sist, men ikke minst, du får møte Rettssenterets nye formidler i Halden, ildsjelen Ann-Charlott Kindblad.
Velkommen!
Ønsker du kontakt med oss i Halden, ring 412 30 869 / 456 54 893. Vi har åpent for drop-in på Halden bibliotek mandager kl. 15.00-16.00.